Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sayın Akif ÖZKALDI’nın teşrifleriyle, "Türkiye Genelinde Covid-19 Yayılımının Atıksularda SARS-CoV-2 Analizleri ile Rutin Takibi" çalışmaları ile ilgili bilgilendirme yapmak üzere 19 Ocak 2021 tarihinde bir webinar düzenlendi. Çalışmaların paydaş kurum ve kuruluşları olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Marmara Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinin yetkilileri ile belediyelerin atıksu arıtma tesislerinde çalışan personel ve ilgili uzmanlar programa katılım sağladı.
180 kişi tarafından izlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sn. Akif ÖZKALDI projenin önemini vurgulayarak, SUEN koordinasyonunda Bakanlığımızın farklı birimlerinin ve üniversitelerin birlikte çalıştığı bu projenin dünyadaki emsallerinden farklı olarak tüm ülke çapında oldukça kapsamlı ve rutin bir sistematik dahilinde gerçekleştirilmesi nedeniyle dünyada öncü bir proje olduğunu ifade etti. Atıksularda yapılan takibin, semptomatik ve asemptomatik vakaların tespitinin yanı sıra vaka artış ve azalışlarının da en az 4-5 gün öncesinden tespitine de imkan verdiğini hatırlatan Sn. ÖZKALDI, bu çalışmaların Türkiye’nin olası ani Covid-19 vaka artışları için bir erken uyarı sistemine sahip olması açısından önemli olacağını belirtti. Sn. ÖZKALDI konuşmasının sonunda, tüm proje paydaşlarına teşekkürlerini ileterek, başarılı çalışmalarının devamı yönündeki temennisini ifade etti.
Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Harun SEÇKİN ve Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Sayın Murat DAĞDEVİREN kurumlarının çalışmada üstlendikleri rol, projenin işleyişi ve devamı hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı.
Programda söz alan ve projenin koordinatörlüğünü yürüten SUEN Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete SAATÇI konuşmasında, çalışma boyunca tüm zorluklara rağmen fedakârca çalışan tüm kurumlara teşekkürlerini ileterek, bu çalışmaların aşıdan sonra da önem kazanacağını ve belirli noktalarda virüsün kendisini göstermesi halinde, virüsün atıksularda tespitinin testlerden çok daha düşük maliyetli bir alternatif olacağını hatırlattı. Prof. Dr. SAATÇI, Dünya Su Konseyi’nden gelen özel teklif sonucunda, bu çalışmaların 2022 yılında Senegal’de düzenlenecek 9. Dünya Su Forumu’nda özel bir eylem başlığı altında ele alınacağını ve kazanılan deneyimlerin tüm dünya ile paylaşılacağını belirtti.
Projenin yürütücüsü ve bilimsel danışmanı Doç. Dr. Bilge ALPASLAN KOCAMEMİ, çalışmaların metodolojisi ve çıktıları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Doç. Dr. KOCAMEMİ sunumunda yapılan çalışmaların tüm ülke çapında yaygın bir lojistik ağı ile desteklenerek kapsamlı bir tarama yapılması özelliğiyle dünyada ilk olduğunun altını çizdi. Projeye katkı sağlayan kurumların temsilcileri ise çalışmalarda yaşadıkları tecrübeleri paylaşma imkânı buldu.
Programın sonunda dinleyicilerden gelen, projenin işleyişi, gelecekte yapılabilecek çalışmaların taşıdığı potansiyel ve projenin sürekliliğine dair çok sayıda soru projede yer alan uzmanlar tarafından yanıtlandı.