4. İstanbul Uluslararası Su Forumu
Tarih: 10-11 Mayıs 2017
Yer: Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı
Düzenleyiciler: Orman ve Su İşleri Bakanlığı; Türkiye Su Enstitüsü (SUEN); Devlet Su İşleri (DSİ)
Ana Tema: Su ve Barış
4. İstanbul Uluslararası Su Forumu 10-11 Mayıs 2017 tarihleri arasında, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Forum organizasyonunu Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Türkiye Su Enstitüsü (SUEN) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) birlikte üstlendi.
Dünya Su Konseyi (WWC), UNESCO Su Eğitimi Enstitüsü (UNESCO-IHE), Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü (SIWI), Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP-GPA), Birleşmiş Milletler Dünya Su Değerlendirme Programı (WWAP), Birleşmiş Milletler Su (UN Water), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Cenevre Su Merkezi Uluslararası Su Hukuku Platformu, Action Aganist Hunger (ACF), Su Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Yönetimi İslam Ülkeleri Ağı (INWRDAM), Romanya Hükümeti Su ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM), Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Hatay Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Diyanet Vakfı Hayır ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) gibi kuruluşlar Forum’un tematik oturumlarına ve yan etkinliklerine aktif olarak katılım sağladı.
Forum Afganistan, Almanya, Amerika, Azerbaycan, Bangladeş, Belçika, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Cezayir, Cibuti, Endonezya, Etiyopya, Fas, Filistin, Fransa, Gambiya, Gana, Gine, Güney Afrika, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, İsveç, İsviçre, İtalya, Kamerun, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, Kıbrıs, Kırgızistan, Kolombiya, Kongo, Kuveyt, Liberya, Lübnan, Malezya, Mali, Meksika, Mısır, Moritanya, Nepal, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Panama, Romanya, Senegal, Sierra Leone, Slovenya, Somali, Sudan, Suriye, Swaziland, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkmenistan, Uganda, Ürdün ve Yunanistan olmak üzere 64 ülkeden toplamda 1681 katılımcıya ev sahipliği yaptı. Forum’a devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri, araştırmacı ve akademisyenler katıldı.
Forum “Su ve Barış” ana teması altında mülteciler konusuna odaklandı. Forum’da kentsel su yönetimleri, finansman mekanizmaları, su ile ilgili yardım eylemleri, hukuki konular ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanması tartışıldı. Ayrıca savaş ve doğal afetler nedeniyle yerlerinden edilen sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkeler, sığınımacılara su ve hıfzıssıhha hizmetleri temin etme konusundaki deneyim ve başarı öykülerini paylaştılar.
Program Kitabına ulaşmak için tıklayın.
Oturumları izlemek için tıklayınız.
Özel Oturum
Yerel idare temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen özel bir etkinlikte Türkiye’de geçici koruma statüsünde bulunan, kamplarda ve şehirlerde yaşayan Suriyelilerin su ve hıfzıssıhha ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda yapılan çalışmalar detaylıca ele alındı.
Forum’da özellikle küresel bir öncelik halini alan sığınmacı sorununun ulusal değil, uluslararası çapta sorumluluk gerektirdiği ve çözüm için finansal olanakların arttırılması da dahil olmak üzere yenilikçi araçlar gerektiği mesajı verildi.
4. İUSF’nin fotoğraflarını görüntülemek için tıklayın.