Stokholm Dünya Su Haftasına Katılım Sağlandı

Dünya Su Haftası (World Water Week), 25-29 Ağustos 2024 tarihlerinde İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirildi. 1991 yılından bu yana her yıl düzenlenmekte olan Dünya Su Haftası, dünyada su konusunda çalışan tüm paydaşları ve uzmanları bir araya getiren küresel bir etkinliktir. Etkinlik kapsamında bu yılın teması olarak seçilen "Sınırları Birleştirmek: Barışçıl ve Sürdürülebilir bir Gelecek için Su" teması ile barış ve güvenlik için su iş birliğine odaklanıldı.

 

Bölgesel, uluslararası ve küresel bağlantılar ve işbirliği, sınıraşan sular, su güvenliği, döngüsel ekonomi, finansman, su yönetişimi, bilimsel ve teknolojik gelişmeler, iklim değişikliği ve su sorunlarının çözümü ile 2030 Küresel Gündeminde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının gerçekleştirilmesi ile ilgili 250’nin üzerinde oturumun gerçekleştirildiği etkinliğe 193 ülkeden yaklaşık 15 bin kişi katıldı.

 

 

SUEN Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden, forum kapsamında SUEN’in ana paydaş olduğu Ortadoğu’da Mavi Barış Girişimi tarafından düzenlenen “Sınıraşan Sularda İşbirliğini İlerletmek: Ortadoğu’da Kapsayıcı Bir Yaklaşım” oturumunda ülkemizi temsilen konuşmacı olarak katılım sağlayarak, Ortadoğu’da suyun sürdürülebilir ve verimli kullanımına ilişkin Türkiye’nin emsal politikaları ve uygulamaları ile işbirliği yaklaşımını değerlendiren bir konuşma gerçekleştirdi. Tarımda su etkin yönetimi, bölgedeki gıda güvenliğini sağlamak ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak için hayati öneme sahip olduğu vurgusu ile işbirliği çabaların, yenilikçi teknolojiler ve uzun vadeli yatırımların, bölgedeki su sıkıntısı zorluklarının üstesinden gelmek için önemli adımlar olduğunu ve bu bağlamda ülkemizin deneyimlerini paylaşmak için işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

 

 

Tarımda etkin su yönetiminin, bölgede gıda güvenliğini sağlamak ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, işbirliği çabalarının, yenilikçi teknolojiler ve uzun vadeli yatırımların, bölgedeki su sıkıntısı zorluklarının üstesinden gelmek için önemli adımlar olduğunu ve bu bağlamda ülkemizin deneyimlerini paylaşmak için işbirliğine hazır olduğunu ifade etti.

 

SUEN Uzmanı Elif O. Öksüz’ün konuşmacı olarak katıldığı ve Stokholm Uluslararası Su Enstitüsü tarafından düzenlenen "Gezegen Sınırlarında Su Güvenliği" başlıklı oturumda ise uluslararası su hukukunun genel ilkeleri ve sınıraşan havzalarda su kaynaklarının korunmasına ilişkin önemli davalar incelendi. Sunumda, sınıraşan anlaşmaların su kaynaklarının korunmasında yeterince etkili olmadığı, su kalitesinin bu anlaşmalara rağmen düşük olduğu vurgulandı. Asıl olanın anlaşmalardan ziyade onların uygulanması ve bu konudaki politik iradenin önemli olduğu vurgulandı.

 

Genel olarak, Dünya Su Haftasında küresel su yönetişimi, BM 2023 Su Konferansı sonrasında başat konu olarak gündeme geldi. Bununla birlikte, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisinin önemi ve ülkelerin küresel taahhütler doğrultusunda iklime ilişkin somut adımlar atması, küresel, bölgesel işbirliklerine yönelik çözüm önerileri ile özellikle sınıraşan havzalarda işbirliğine yönelik havza yönetim komisyonu/otoritelerinin kurulması öne çıkan konular oldu. Su ile birlikte diğer çevre anlaşmaları arasında eşgüdümün sağlanması vurgulanan diğer bir husus oldu. Ayrıca sınıraşan havzalarda kıyıdaşlar arasında imzalanacak anlaşmalar teşvik edilerek, günün şartlarına ve ortaya çıkabilecek yeni problemlere uyarlanabilir bir şekilde anlaşmaların hazırlanması veya revize edilmesi gündeme getirildi.

 

Libadiye Caddesi No:54 Küçükçamlıca Üsküdar 34696 İstanbul / TÜRKİYE
SUEN © Türkiye Su Enstitüsü
Site Kullanım Kuralları | Bilgi Edinme