Budapeşte Su Zirvesi’nin üçüncüsü “Su Krizlerinin Önlenmesi” teması ile 15-17 Ekim 2019 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de gerçekleştirildi. Söz konusu zirveye Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’nin başkanlığında bir heyetle katılım sağlandı.
Zirvenin ikinci gününde düzenlenen “Su Stresi ve Göç: Krizleri Önlemenin Bir Yolu Var mı?” başlıklı oturumun moderatörlüğü SUEN Başkanı Prof. Dr. Ahmet M. Saatçı tarafından gerçekleştirilirken, Sayın Dr. Bekir Pakdemirli oturumun açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Konuşmasında; dünyada su ve göç nedeniyle gerçekleşen krizleri ele alan ve mülteci akınlarının ev sahibi ülkelerde pek çok farklı alanda olduğu gibi su ve sanitasyon hizmetlerinin sağlanması alanında yarattığı acil harekete geçme ihtiyacı ve yüke dikkat çeken Dr. Bekir Pakdemirli, dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin bu alandaki deneyimlerini paylaştı. Ülkemizde yaşayan Suriyelilerin %98’inin kamplarda değil Türk vatandaşları ile birlikte kentlerde, köylerde yaşadığını ifade eden Pakdemirli, bu durumun Türkiye’nin mülteci deneyimini dünyada özel bir yere taşıdığını belirtti. Asıl meselenin ülkemizde yaşayan Suriyelilere sadece su, gıda, barınma gibi hizmetlerin sağlanması değil, insanca yaşayacakları bir hayat sunmak olduğunu vurguladı.
Oturuma İslam Kalkınma Bankası, Afrika Kalkınma Bankası, Akdeniz İçin Birlik, Ortadoğu Desalinasyon Araştırmaları Merkezi ve Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden temsilciler panelist olarak katıldı. SUEN Başkanı Prof. Dr. Ahmet M. Saatçı’nın yönettiği oturumda; göçlerin yerinde önlenmesine yönelik kalkınma yatırımları başta olmak üzere atılabilecek adımlar ve önlenemeyen kitlesel göçlerin ev sahibi ülkelerde su alanında yarattığı baskının sorumlulukların uluslararası düzeyde paylaşılması ile nasıl azaltılabileceği konuları ele alındı.